Lotte van Weedy

Leeftijd: 11 jaar
Wat voor bedrijf: ELO zelfgemaakte armbandjes
Te vinden op: Instagram: @eloarmbandjes

WAT DOE JE PRECIES?

Ik maak zelf armbandjes met iemands naam of met een leuke tekst. Bijvoorbeeld: ik vind je lief of je bent dapper. Omdat ik ze zelf maak, kunnen klanten kiezen wat ze graag willen hebben als armbandje.

HOE KWAM JE OP HET IDEE VOOR JOUW BEDRIJF?

Ik vind het superleuk om dingen te maken. Toen ik iemand op YouTube haar zelfgemaakte spullen zag verkopen, kwam ik op het idee om dit ook te doen. Supertof om mooie armbandjes voor iemand te maken en verkopen via mijn eigen bedrijfje. Omdat ik voor mezelf al armbandjes maakte, was het ook makkelijker om met dit product te starten.

HAD JE GELD NODIG OM TE STARTEN?

Ja. Ik heb van tevoren de kraaltjes en de touwtjes ingekocht. Ik ben begonnen met 10 euro. Mijn moeder heeft me dit geld geleend. Ik heb alles op internet uitgezocht en samen met haar gekocht. Met mijn eerste verkopen moet ik haar weer terugbetalen.

WAT VIND JE HET ALLERLEUKSTE AAN ONDERNEMEN? EN WAT HET MINST LEUK?

Ik ben best creatief en vind het ook heel leuk om dingen te maken. Vooral sieraden maken, is altijd een hobby geweest. En nu verdien ik er wat geld mee. En dat is stiekem best wel leuk. Ik ben namelijk aan het sparen en zo gaat het een stukje sneller.

Het minst leuke is dat er best veel tijd in gaat zitten. Ten eerste wilde ik heel graag een armbandje maken met een speciale knoop. Dat heb ik eerst moeten afkijken op YouTube. En daarna zelf moeten oefenen, om het helemaal goed te krijgen. Dat was best ingewikkeld en er ging veel tijd in zitten. Ook het verkopen van mijn armbandjes is best lastig. Ik hang nu overal briefjes op en laat kaartjes achter met mijn bedrijfje erop. Zo hoop ik meer klanten te krijgen.

KRIJG JE STEUN / HULP VAN IEMAND?

Ik krijg gelukkig veel hulp van mijn moeder. Zij helpt me met het zoeken naar klanten, maar steunt me ook als het soms lastig is. Dan is het heel fijn om daar met haar over te kunnen praten en te horen hoe zij iets zou aanpakken.

WAT ZIJN JE PLANNEN VOOR DE TOEKOMST?

Ik zou heel graag meer mensen blij willen maken door nog meer armbandjes te verkopen. Zo leer ik steeds meer mensen kennen. Naast het maken van de armbandjes vind ik het heel tof dat ik zoveel leer. Misschien dat ik hier later wel mee door ga, maar dat weet ik nu nog niet. Nu is het gewoon heel erg leuk om te doen en een leerzame ervaring.

WAT HEB JE GELEERD VAN HET ONDERNEMERSCHAP?

In het begin deed ik alles samen met een vriendin. Maar zij had er minder tijd voor en ook iets minder zin om alles uit te zoeken. Maar als je serieus iets wil opzetten, dan moet je er wel veel tijd in steken. Ook in de minder leuke dingen. En dat vond ik best ingewikkeld om te bespreken met haar. Samenwerken met iemand die er anders tegen aankijkt, is lastig. Ik heb geleerd om voor mezelf op te komen en toch door te zetten.

WAT IS JOUW BELANGRIJKSTE TIP VOOR KINDEREN DIE OOK EEN BEDRIJF WILLEN STARTEN?

Als je met iemand samen wil werken, zorg dan dat je goede afspraken met elkaar maakt. Zoals hoeveel tijd je per week samen aan het bedrijf werkt of wie wat doet. Als je dit niet goed afspreekt, dan is het moeilijker om samen plezier te hebben. En plezier hebben, vind ik wel belangrijk. Anders zou ik er niet mee doorgaan.

The World’s greatest gift is a child’s mind | Walt Disney.

Anouk Zonneveld

Leeftijd: 14 jaar
Wat voor bedrijf: Zonniebrand
Te vinden op: www.zonniebrand.nl en Instagram: @zonniebrand

WAT DOE JE PRECIES?

Ik verkoop natuurlijke zonnebrand. In normale zonnebrandmelk zit een stof die schadelijk is voor het koraal in de zee. En voor vissen is het net alsof ze een heel flesje parfum binnenkrijgen. Daar wilde ik iets aan doen. Ik vond een bedrijf uit Engeland die deze zonnebrand maakt en importeer hun product.

HOE KWAM JE OP HET IDEE VOOR JOUW BEDRIJF?

Ik ga een zeilreis van vijf weken maken in het Caribisch gebied. Die kost veel geld en dat probeer ik zo bij elkaar te sparen. Ik wilde tegelijkertijd iets doen aan een probleem waar ze in dat gebied last van hebben. Na wat googlen, ontdekte ik het verhaal van de zonnebrand en het koraal. Ik heb het bedrijf van de zonnebrand gemaild en ze vonden mijn idee heel goed. Ze hebben diezelfde avond een hele lading zonnebrand naar Nederland opgestuurd.

HAD JE GELD NODIG OM TE STARTEN?

Ja om de eerste potten zonnebrand te kopen. Dat geld heb ik van mijn moeder geleend, want dat heb ik niet zomaar liggen. We doen dat nog steeds zo als ik nieuwe voorraad nodig heb.

WAT VIND JE HET ALLERLEUKSTE AAN ONDERNEMEN? EN WAT HET MINST LEUK?

De vrijheid. Er is niemand die op mijn vingers kijkt en zegt wat ik moet doen. En het is super om geld te verdienen, terwijl ik nog op school zit. Ik hoef niet te wachten totdat ik ouder ben, maar kan nu al werken. De administratie vind ik ook gaaf. Ik heb een Excel-sheet en daar houd ik alles in bij. Ik heb niet voor niets bedrijfseconomie gekozen als vak op school.
Wat lastig is, is dat ik vooral veel zonnebrand verkoop in de lente en zomer. In de herfst en winter ligt het bijna stil. En ik vind het jammer dat ik tijdens toetsweken op school weinig aan mijn bedrijf kan werken.

KRIJG JE STEUN / HULP VAN IEMAND?

Mijn moeder helpt me veel. Zij is ook ondernemer. Ze leent me geld en promoot me via sociale media. Ze is ook mijn stok achter de deur als ik echt aan de slag moet. Ze maakt dan een to-do-lijstje voor me.

WAT ZIJN JE PLANNEN VOOR DE TOEKOMST?

Ik wil een echte webshop opzetten. Nu moeten mensen een mailtje sturen om te bestellen. Verder wil ik gewoon doorgaan. Als ik mijn zeilreis heb betaald, heb ik daarna een leuk zakcentje. Mijn grote droom is om mijn producten over vier jaar in winkels te zien staan, naast de producten van Rituals.

WAT HEB JE GELEERD VAN HET ONDERNEMERSCHAP?

Om niet op te geven. Ik heb zo vaak nee gehoord toen ik op zoek was naar sponsoren. Totdat er iemand ja zei en een groot bedrag wilde geven. Ik heb meegedaan aan ‘Zomerondernemers’ en daar heb ik geleerd om dingen te doen die ik spannend vind. Zoals een presentatie geven aan groepen en producten aan wildvreemden verkopen. Het is vaak minder eng dan je denkt.

WAT IS JOUW BELANGRIJKSTE TIP VOOR KINDEREN DIE OOK EEN BEDRIJF WILLEN STARTEN?

Ik heb er eigenlijk drie. Blijf doorgaan als er iets misgaat. Laat het even rusten en ga er daarna weer voor zitten en begin opnieuw. En kijk waar je fout zit, zodat je ervan kunt leren. Belangrijk is ook om jezelf te blijven. Doe wat jij leuk vindt en niet wat anderen vinden dat je moet doen. Start dus nooit een bedrijf omdat je nou eenmaal een bedrijf wilt. Begin met het idee en maak daar je bedrijf van. Oh ja en blijf groot dromen en denken. Zo heb ik met mijn bedrijf in drie regionale kranten gestaan. Dat heeft me weer nieuwe klanten opgeleverd.

The World’s greatest gift is a child’s mind | Walt Disney.

Kaio Kim

Leeftijd: 11 jaar
Wat voor bedrijf: Kaio Dia
Te vinden op: https://kaio-dia.nl

WAT DOE JE PRECIES?

Ik verkoop diabetes wearables (gadgets die je op je lijf kunt dragen). Bijvoorbeeld bandjes voor om je pols zodat de sensor er niet afschuift, een tasje, buikband en hemdje voor de insulinepomp en een koeltasje om de buisjes met insuline koud te houden.

HOE KWAM JE OP HET IDEE VOOR JOUW BEDRIJF?

Ik heb sinds maart 2018 diabetes (suikerziekte). De producten die ik kocht, vond ik niet fijn. Zo viel de sensor soms uit het sensorbandje. Die sensor houdt in de gaten hoe hoog mijn bloedsuikerspiegel is. Zo weet ik wanneer ik insuline moet spuiten.
Ik wilde zelf betere producten ontwerpen. Zo kan ik ook andere mensen met diabetes helpen. Want nu moet je telkens zoeken en bestellen op verschillende websites. Het is veel fijner als je alles op één plek kunt kopen.

HAD JE GELD NODIG OM TE STARTEN?

Ja, want ik laat alles maken in een fabriek in Indonesië. De baas van mijn moeder vond het zo’n goed idee dat hij het heeft gefinancierd. Het was niet heel veel hoor.

WAT VIND JE HET ALLERLEUKSTE AAN ONDERNEMEN? EN WAT HET MINST LEUK?

Het ontwerpen van de producten vind ik heel leuk. Dat doe ik allemaal zelf. Ik maak een tekening op papier met mijn idee en dat stuur ik dan naar de fabriek. Zo heb ik net een polsbandje in de vorm van een blauwe haai ontworpen. De namen van mijn producten verzin ik ook zelf. De website bijhouden en de administratie doen vind ik lastig. Dat doet mijn moeder.

KRIJG JE STEUN / HULP VAN IEMAND?

Ja, van mijn moeder en de fabriek in Indonesië. Die mensen zijn heel vriendelijk. Ik heb ook nog proefpersonen die mijn producten testen. Vriendjes steunen me door de bandjes te dragen en mijn jongere broertje denkt ook wel eens mee over de ontwerpen.

WAT ZIJN JE PLANNEN VOOR DE TOEKOMST?

Mijn webshop uitbreiden. Ik wil straks een echte internetshop hebben, waar bijna alle producten voor mensen met diabetes bij elkaar staan. Geen apparaten natuurlijk, maar wel de gadgets die je kunt dragen.

WAT HEB JE GELEERD VAN HET ONDERNEMERSCHAP?

Dat als je een probleem hebt, je de oplossing vaak zelf kunt verzinnen.
Met mijn bedrijf heb ik nu mijn eigen probleem en dat van andere diabetespatiënten opgelost.

WAT IS JOUW BELANGRIJKSTE TIP VOOR KINDEREN DIE OOK EEN BEDRIJF WILLEN STARTEN?

Doe niet alles alleen, dat is te ingewikkeld. Zorg dat je hulp krijgt van andere mensen.

The World’s greatest gift is a child’s mind | Walt Disney.

Melvin Erkemeij

Leeftijd: 12 jaar
Wat voor bedrijf: Peace by Melvin
Te vinden op:
www.peacebymelvin.com
Facebook: @peace.by.melvin
Instagram: @peacebymelvin


WAT DOE JE PRECIES?

Ik heb een stichting waarmee ik knuffelprojecten organiseer voor kinderen die het moeilijk hebben. Bijvoorbeeld omdat ze heel arm zijn of niets meer hebben door een aardbeving of oorlog, zoals in Nepal, Indonesië en Syrië. In november 2019 kwam mijn boek ‘Ode aan de knuffel’ uit met tekeningen, gedichten, verhalen en liedjes over knuffels.

HOE KWAM JE OP HET IDEE VOOR JOUW BEDRIJF?

Toen ik 8 jaar was, zag ik op het nieuws allemaal nare dingen. Bijvoorbeeld over een aardbeving in Nepal en kinderen die geen huis meer hadden, omdat het was ingestort. Of kinderen in Syrië die zo snel voor de oorlog moesten vluchten dat ze bijna geen spullen konden meenemen. Ik heb toen patronen gemaakt voor knuffels en 50 helpers hebben 350 knuffels gemaakt die ik uitgedeeld heb in Nepal. Daarna heb ik nog veel meer projecten bedacht voor andere landen. Naar Syrië heb ik knuffels, maar ook schoolspullen, eten en medicijnen opgestuurd.

HAD JE GELD NODIG OM TE STARTEN?

Nee, de mensen die me hielpen met het maken van de knuffels hadden hun eigen garen. En ik heb ook heel veel stof gekregen van grote bedrijven. Vuilniszakken vol. Ik stap gewoon op iedereen af en vraag om hulp, ook via de krant.

WAT VIND JE HET ALLERLEUKSTE AAN ONDERNEMEN? EN WAT HET MINST LEUK?

Het allerleukste is om de blije gezichten van andere kinderen te zien. Maar ook van de man die met mijn geld een speeltuin bouwde bij een kindertehuis in Indonesië. Hij was zo dankbaar. Wat ik soms niet zo leuk vind, is dat het ook heel erg druk kan zijn. Als ik middenin een project zit, heb ik minder vrije tijd. Maar als ik dan zo’n bui heb, denk ik altijd: ik heb hier zelf voor gekozen en wil heel graag anderen helpen.

KRIJG JE STEUN / HULP VAN IEMAND?

Ja, van mensen die de knuffels maken. Dat zijn er soms wel 80. Maar ook bij mijn boek. 60 mensen hebben dingen aangeleverd voor in het boek. De moeder van een goede vriend heeft de tekeningen gemaakt en ik heb ook hulp gekregen bij de opmaak en tekst. Mijn moeder maakt foto’s en neemt ook de telefoon op als mensen bellen en ik op school zit.

WAT ZIJN JE PLANNEN VOOR DE TOEKOMST?

Van het geld dat ik met mijn boek verdien, wil ik over twee jaar een groot creatief evenement organiseren voor kinderen in Nederland die gepest worden. Bijvoorbeeld met tekenles, lachyoga en dansles.

WAT HEB JE GELEERD VAN HET ONDERNEMERSCHAP?

Dat je in jezelf moet blijven geloven. Ook al ben je nog zo jong, je kan écht wel iets betekenen in deze wereld.

WAT IS JOUW BELANGRIJKSTE TIP VOOR KINDEREN DIE OOK EEN BEDRIJF WILLEN STARTEN?

Heb zelfvertrouwen en durf op mensen af te stappen. Zo kun je dingen regelen. Als je dat niet doet, gebeurt er niets. Het is een beetje hetzelfde als een YouTube-kanaal hebben zonder video’s te plaatsen

The World’s greatest gift is a child’s mind | Walt Disney.

Vera Poelman

Leeftijd: 12 jaar
Wat voor bedrijf: Vera's Paardenvlaai

WAT DOE JE PRECIES?

Ik verkoop allerlei soorten vlaaien: kruimel, appel en aardbeien. De kruimelvlaai is mijn belangrijkste vlaai, die heet paardenvlaai. Ik verkoop ze voor € 12,50 aan mensen in de buurt, maar ook daarbuiten.

HOE KWAM JE OP HET IDEE VOOR JOUW BEDRIJF?

Ik wil al sinds mijn zesde een eigen paard. Dan kun je doen wat je wilt en bijvoorbeeld ook wedstrijden rijden zonder dat je daar toestemming voor hoeft te vragen aan anderen. Ik wil dan graag springwedstrijden doen. Maar een paard stallen kost 500 euro per maand en dat kunnen mijn ouders niet betalen. En dus moet ik zelf geld sparen. Best lastig, want ik ben nog geen 14 en mag dus geen baantje hebben. Na heel lang nadenken, kwam ik op het idee om vlaaien te bakken en verkopen.

HAD JE GELD NODIG OM TE STARTEN?

Nee, alleen de ingrediënten voor de vlaaien. Dat geld heb ik van mijn ouders geleend en terugbetaald toen ik de eerste vlaaien verkocht. Zo doen we dat nu nog steeds. Dat is heel fijn.

WAT VIND JE HET ALLERLEUKSTE AAN ONDERNEMEN? EN WAT HET MINST LEUK?

Het bakken! En het is ook heel leuk om zoveel enthousiaste reacties te krijgen van mensen. Ze zeggen vaak dat ze de vlaai heel lekker vonden en dat niet verwacht hadden. Het minst leuk vind ik de administratie doen. Dat doet mijn oma nu nog. Later gaat ze me dat leren.

KRIJG JE STEUN / HULP VAN IEMAND?

Ja ik heb vrienden en vriendinnen die me helpen met bakken. Daar krijgen ze € 2,50 voor. Mijn Limburgse opa heeft me geleerd hoe ik de vlaaien moest maken. Die kan dat heel goed. Mijn oma helpt me met de administratie en mijn moeder met de promotie. En soms posten mensen hun gekochte vlaai ook op sociale media om me te helpen. Ik hoef het dus niet alleen te doen.

WAT ZIJN JE PLANNEN VOOR DE TOEKOMST?

Ik wil mijn bedrijf uitbreiden en me inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dan koop ik een kar met een paard ervoor en ga ik bijvoorbeeld op het station vlaaien verkopen. Uiteindelijk wil ik een manege met een paardengezondheidscentrum erin. Een vriendin van me wil paardentandarts worden. Zij kan zich dan hier vestigen. En dan komt er ook ruimte voor paardenwedstrijden.

WAT HEB JE GELEERD VAN HET ONDERNEMERSCHAP?

Dat geld verdienen niet het belangrijkste is. Je moet wel echt leuk vinden wat je doet. Als ik niet van bakken had gehouden, had ik beter wat anders kunnen doen.

WAT IS JOUW BELANGRIJKSTE TIP VOOR KINDEREN DIE OOK EEN BEDRIJF WILLEN STARTEN?

Je moet het gewoon doen. Experimenteer en probeer uit. Als je het niet probeert, weet je niet wat er allemaal mogelijk is.