Wijzer worden van de mindset van Kindpreneurs

De meest succesvolle entrepreneurs zijn vaak al op hele jonge leeftijd begonnen met ondernemen. Hoe komt het toch dat zij op jonge leeftijd al zo succesvol waren? Hadden ze geen tegenslag of beren op de weg? Stond hen helemaal niets in de weg? Natuurlijk hadden zij ook te kampen met tegenslag en andere problemen. Het geheim van hun succes zit hem in hun mindset. In dit artikel vertel ik je er alles over. Er valt veel te leren van de mindset van onze kinderen.

Laat je kind vrij

Uit onderzoek van het tijdschrift Psychological Science is gebleken dat kinderen vanaf één jaar al intrinsiek gemotiveerd zijn om anderen te helpen. De geest van een kind is één en al verwondering en nieuwsgierigheid. Zij ervaren een constante openbaring van alles wat er om ze heen gebeurt en hebben een enorme drang om de wereld waarin ze leven te ontdekken zonder enige vorm van overtuiging.

De geest van een kind is echt een geweldige plek en is in staat tot buitengewone prestaties.  Er is echter wel één voorwaarde aan verbonden: wij als ouders moeten ze hierin durven vrijlaten.

Als wij ouders ons kind steunen en aanmoedigen, dan is ieder kind vanuit zijn of haar eigen kracht in staat om dromen te volgen en een positieve impact op onze wereld te hebben. Hoe ze dat kunnen vertel ik je in dit artikel.

The World’s greatest gift is a child’s mind | Walt Disney.

Kinderen zijn vastberaden en nieuwsgierig

Als je alle succesvolle kind ondernemers op een rijtje zet, dan zie je dat ze allemaal één ding gemeen hebben. Zij hebben het vermogen om kansen te zien en de behoefte om eventuele obstakels uit de weg te ruimen.

Gemotiveerd om andere mensen te helpen zijn ze op eigen wijze vastberaden (nee…niet koppig) manier bezig om problemen op te lossen en hierin succesvol te zijn. Allemaal eigenschappen die kinderen eigenlijk van nature al in zich hebben om zich te kunnen ontwikkelen.

Om dat voor elkaar te krijgen stellen ze vragen. Oneindig veel vragen. Waarom is dat? Hoe kan dat? Wat is dit? Ze willen precies weten hoe alles werkt, hoe zaken in elkaar steken en komen regelmatig met de meest briljante ideeën om iets op te lossen.

Veel kinderen hebben ook oneindig veel energie en gaan nieuwe dingen en veranderingen niet uit de weg. Zij omarmen vernieuwing. Zeker als ze worden aangemoedigd door familie en vrienden. Als kinderen oprechte steun krijgen van hun naasten en de ruimte krijgen om vastberaden en nieuwsgierig te zijn, dan ziet onze wereld er straks een stuk mooier uit.

Kinderen zijn van nature dromers en doeners

Waar zouden we zijn zonder dromers? Kinderen zijn de ultieme dromers! Ze zijn nog niet beïnvloed door overtuigingen en hobbels in het leven. Door hun oneindige fantasie en het vermogen om te kunnen visualiseren, zien zij onbeperkte mogelijkheden. Daar zou je bijna jaloers op worden.

Maar naast het feit dat ze heel goed kunnen dromen, zijn het nog betere doeners. Kijk eens in de trotse ogen van een kind dat iets nieuws heeft gebouwd van lego, of een nieuwe Picasso heeft getekend op papier, of muizen van klei heeft geboetseerd.

Kinderen genieten nog van de kracht van nieuwe ideeën en voelen de energie als ze iets nieuws hebben uitgevonden. Het zien van een idee dat tot leven komt in een eigen gemaakte creatie, is voor hun al een beloning op zich. Als ze dan ook nog eens gesteund worden in hun doen, dan lijkt het wel of hun vindingrijkheid vleugels krijgt.

Laat kinderen dus maar lekker dromen en help ze waar nodig met de realisatie daarvan. Zelfs in lastige tijden of met rare ideeën. Dan kom je er snel genoeg achter dat het doorgaans geen rare ideeën zijn die ze hebben, maar vaak briljante creatieve oplossingen.

Creatieve oplossingen

Succesvolle kind ondernemers hebben het vermogen om een probleem van verschillende kanten te bekijken om dan vervolgens met een goede oplossing te komen. De meeste kinderen kunnen namelijk nog heel gemakkelijk de linker en rechter hersencellen aan elkaar verbinden. Zo kunnen zij hun creativiteit koppelen aan strategisch denken en komen zij vaak met oplossingen waar wij als volwassenen nooit aan zouden denken.

TIP: Stimuleer kinderen om naar problemen te kijken en daag ze uit om verschillende oplossingen te bedenken. Als ouder maak je dan gebruik van de natuurlijke werking van het brein van je kind. Zo leren ze voor zichzelf oplossingen te bedenken voor iedere situatie. Een meesterlijke eigenschap, waarbij ze zich later kunnen aanpassen aan elke veranderende situatie. Of dat nu in een eigen bedrijf is of als medewerker. Veranderingen vormen dan voor jou kind geen probleem meer, maar slechts een uitdaging. Een nieuwe kans om weer iets van te leren.

Een Kindpreneur leert altijd

Alle kinderen groeien en leren manieren om zich uit te drukken. Of het nu positief of negatief is, kinderen leren constant. Wat je veel ziet bij succesvolle kind ondernemers, is dat ze worden uitgedaagd om dingen te doen in een omgeving die veilig voor ze is. En dan bedoel ik een omgeving waar het veilig is om fouten te maken. Een omgeving waarin falen niet wordt gezien als iets negatiefs, maar als een kans om iets van te leren.

Kinderen hun eigen fouten laten maken is dus eigenlijk een vorm van ondersteuning. Zo ontstaat vaak de wens om zelfstandig iets te gaan ondernemen. Ze zijn niet bang om te falen en beseffen dat je daar alleen maar door groeit. 

Carol Dweck noemt dit het ontwikkelen van een Growth Mindset. Het bieden van kansen om je hele leven lang te leren, waarbij je wordt gesteund om oplossingen te zoeken, zorgt voor een enorme kracht in de mentaliteit van kinderen.

Deze kinderen zijn in staat tot buitengewone prestaties, zoals:

  • Profit of non-profit bedrijven te starten die een positieve bijdrage aan de wereld leveren;
  • Innoveren en met nieuwe producten en diensten komen, waar iedereen alleen maar beter van wordt.

The World’s greatest gift is a child’s mind | Walt Disney.

Meisje met paardenbloem

Wijzer worden van de mindset van Kindpreneurs