Baan of Baas?

HELP! Mijn kind heeft ondernemersplannen. Wat ga jij doen als ze je vertellen dat ze een eigen bedrijf willen beginnen? Zie jij dan een unieke kans om ze kennis en vaardigheden te leren of juist het gevaar van onverantwoorde acties gericht op snel geld verdienen? Wellicht het dilemma van iedere ouder met een kind dat graag een eigen bedrijf begint. En hoezeer ik de angst ook begrijp. Toch nodig ik iedere ouder uit om toch aan de slag te gaan met deze droom. Lees verder om te begrijpen waarom.

 Als kind was ik altijd ondernemend. Wellicht omdat ik uit een ondernemersfamilie kom en altijd mocht meewerken in de zaak. Tóch hebben mijn ouders me geadviseerd om op zoek te gaan naar een goede baan. Immers, het ondernemerschap is niet altijd succesvol en daar hebben ze mij tegen willen beschermen.

Onbewust en onbedoeld werden daardoor mijn ondernemerschapskwaliteiten niet genoeg gestimuleerd. En na die fikse burn-out en diverse leiderschapsboeken en coaching sessies verder, kan ik oprecht zeggen dat ik dat best gemist heb.

 

Kindondernemers zijn de spirituele leiders van de toekomst.

Een nieuwe generatie kinderen

Sinds een aantal jaar neemt het aantal ondernemende kinderen met een eigen bedrijf sterk toe. Kindondernemers zijn ook steeds jonger en dat vind ik echt fantastisch! Niets liever had ik als kind willen experimenteren met het ondernemerschap. En vooral samen met mijn ouders. Maar ik begrijp, nu ik zelf moeder ben van een jonge zoon, ook heel goed waarom ze mij anders adviseerden. 

Maar de tijden zijn veranderd. Nooit eerder veranderde de wereld zo snel en worden wij blootgesteld aan informatie op ieder gebied. Informatie dat door de social media ook heel makkelijk wordt opgepikt door kinderen en waar ze “gewoon” mee aan de gang gaan. Zoals bijvoorbeeld al die filmpjes over hoe je snel rijk kunt worden met je eigen bedrijf.

Nu is er niks mis met geld verdienen, maar de wijze waarop kinderen in het ondernemerschap worden gezogen, vind ik niet altijd even verstandig. Snel rijk worden, gebeurt echt niet vanzelf en het ondernemerschap is écht niet altijd succesvol. Toch vind ik het een unieke kans om jouw kind met het ondernemerschap te laten kennis maken. Al helemaal als ze zelf deze wens hebben. 

Vaardigheden voor de toekomst

Zakelijke en leiderschapsprogramma's voor kinderen zijn namelijk zeldzaam. Hoewel op veel scholen gelukkig al aandacht besteed wordt aan het ondernemerschap, zijn er maar weinig boeken of programma’s waar kinderen op een verantwoorde manier met hun idee aan de slag kunnen. En nu er steeds meer kinderen met de meest prachtige ideeën opstaan, vind ik dat onwijs jammer.

Wat een gemiste kans als deze kinderen hun volledig potentieel niet weten te bereiken, omdat we het lastig vinden om ze in hun ondernemerswensen te begeleiden! Kindondernemers zijn in mijn ogen de spirituele leiders van morgen. Als wij ze op jonge leeftijd al leren om doelen te stellen, plannen te maken, goed te luisteren naar klanten, door te zetten als iets lastig is en te leren van de fouten die ze tijdens het ondernemerschap maken, dan geef je ze vaardigheden waarmee ze baas worden over hun eigen toekomst.

En dat is precies waarom ik het praktisch handboek voor kindondernemers heb geschreven. Een doeboek, waarin ze stap voor stap hun idee omzetten naar een eigen onderneming. Zonder beloftes van snel rijk worden, maar veel aandacht voor de kracht van het visualiseren van je doelen. Hoe je vervolgens een goed maar makkelijk actiegericht plan maakt én hoe je met de juiste kennis van geldzaken, een eigen bedrijf begint.

Op deze manier kun je met een gerust hart de wens van je ondernemende kind in vervulling laten gaan. En als ze er dan achter komen, dat het ondernemerschap toch niet bij ze past, hebben ze in ieder geval hele waardevolle lessen en vaardigheden geleerd, die ze te allen tijde kunnen toepassen in hun eerste baan.

 Vervul dus die ondernemersdroom mét het doeboek voor kindondernemers. Zo worden ze baas over hun eigen toekomst.

Het gaat niet om het zijn, het gaat om het worden

Kind met uitgestrekte armen die de toekomst lijkt te omarmen

Wijzer worden van de mindset van Kindpreneurs